Brodogradiliste-loger (4)

Brodogradilište Loger u Omišu je staro 90 godina. Sada je u vlasništvu Frane Miline, rođenog u Korčuli, koji je svoje brodograđevno obrazovanje započeo prije 50-ak godina, dakle od 1955. godine, i to u omiškom brodogradilištu. Od tada pa do danas radi isključivo u drvenoj brodogradnji, gradeći nove brodove i popravljajući postojeće s područja čitave Dalmacije.

Brodogradiliste-loger (7)Najpoznatije novogradnje su mu jedrenjaci Dare (22 metra), Sagena (26 metara) i Mlini (26 metara). Izradio je repliku broda iz XVI. stoljeća tipa dubrovačkog galijuna, duljine 30 metara. Naručitelj je bio Grad Dubrovnik i prvi je ovakav brod izgrađen nakon punih 400 godina. Svi navedeni brodovi su turističke namjene.

Brodogradilište je u mogućnosti, kako nam kaže 80 –godišnji barba Frane Milina, po želji naručitelja, izraditi kompletnu dokumentaciju za gradnju broda kao i kompletan materijal isključivo od visoko kvalitetne slavonske hrastovine. -Sve radove radim u suradnji sa svoja dva sina brodograditelja, – ističe nam barba Frane koji je dobrog zdravlja, još uvijek s puno želje i energije popravljati, nadograđivati ili pak graditi brodove.

Kada prođete Omiš iz pravca Splita za Makarsku, teško je ne primjetiti mali škver koji se nalazi uz samu Jadransku magistralu. Škver se tu smjestio prije nekoliko desetljeća i od tadaBrodogradiliste-loger (8) odolijeva i buri i jugu što ga mlate tijekom zimskih mjeseci Na tom malom škveru, koji odjednom može primiti svega 2 veća broda, nalazi se srce i duša tradicionalne brodogradnje u širem području Omiša. Riječ je o vrhunskom kalafatu, našem sugovorniku barba Frani Milini, čovjeku koji se 1955. godine doselio u Omiš iz Lumbarde sa otoka Korčule. Sin oca kamenoklesara i otac četvero sinova govori kako mu je rad sve u životu i da ne može zamisliti dan bez odlaska u svoj mali škver u kojem radi i pozdravlja svoje „drvene ljubimce“… Njemu je punih 80 godina i još bi, kad bi mu to dragi Bog dopustio, gradio brodove 80 godina.